Orice content writer sau designer bun știu că înțelegerea publicului țintă este cheia succesului.
Indiferent dacă se lucrează la microcopy pentru un produs sau la un proiect complet de creare site web, este lesne de înțeles că atunci când știi cui te adresezi, mesajul are efectul dorit.
De cele mai multe ori, brand-urile nu știu atât de multe despre publicul țintă pe cât ar trebui. Au senzația că își cunosc audiența, dar nu au făcut niciodată research într-un mod semnificativ.
Să ne uităm împreună la…
3 tipuri inutile de client ideal
Crearea unei profil de client ideal, denumită uneori și avatar de client, este un concept minunat.
În teorie.
Personajele definite, adesea, sunt de fapt profile ale unor persoane fictive, care ar trebui să reprezinte publicul tău țintă.
Pe baza datelor din dreptul fiecărui profil de client ideal, se creează texte de vânzare, copy-ul pentru website, campanii etc.
Din păcate, felul în care multe brand-uri creează și folosesc aceste profile, este total lipsit de valoare.
Să descoperim împreună de ce.
1. Profil bazat pe presupuneri
Aceasta este cea mai nepotrivită abordare și din nefericire și cea mai răspândită.
Multe companii creează profile de client ideal fără a avea dovezi reale. Găsesc, online, un template și îl completează cu trasături precum vârsta, numele, venitul și alte caracteristici de bază. De obicei doar presupun cine este clientul lor ideal și apoi inventează informații pentru a completa spațiile libere.
Fără research, profilul clientului ideal se bazează pe presupuneri care ar putea fi complet greșite.
Problema cu această abordare este că presupunerile ratează în întregime ceea ce este real. Ai putea crede că clienților tăi le pasă de un lucru, când de fapt adevărul este altul.
2. Profile învechite sau irelevante
Se explică de la sine ce înseamnă și apare atunci când un brand creează, corect, un profil de client ideal, dar apoi nu îl actualizează pe măsură ce afacerea sau publicul țintă se schimbă în timp.
Nevoile clienților evoluează, la fel și afacerile. Schimbările tehnologice, tendințele se schimbă, legile se schimbă, economiile se schimbă, iar clienții îmbătrânesc și intră în diferite faze ale vieții lor. Cel mai probabil, profilul pe care l-ai creat acum 3-4 ani nu mai este relevant.
3. Profile generice
Din păcate, majoritatea profilelor de clienți ideali sunt atât de minime și generice încât nu au nici o valoare.
După cum se poate observa în imagine, doar aceste informații nu ajută pe nimeni, mai ales când intregi campanii de conținut se bazează pe ele.
Persoana descrisă poate fi, practic, oricine. Nu oferă informații noi care ar ajuta un content writer să creeze conținut semnificativ și util. Este atât de generic și nesemnificativ încât ar putea la fel de bine să nu existe.

Definirea corectă a clientului ideal
Începe cu obiectivele
Ia în considerare în primul rând de ce ai nevoie de un avatar de client.
Ești interesat să creezi conținut bine direcționat pentru a profita la maximum de timpul și banii investiți?
Sau poate dorești să dezvolți servicii sau produse și știi că înțelegerea cu adevărat a nevoilor publicului țintă va ghida modul în care planifici, creezi și prioritizezi conținutul?
Oricare ar fi obiectivele, ele trebuie să existe – fără ele știi cui te adresezi, dar nu știi de ce.
Datele cantitative
Începeți cu colectarea celor mai elementare date despre publicul țintă, cum ar fi vârsta, numele, locația, sexul, venitul și starea civilă.
De asemenea, nu te obosi să colectezi date de care nu ai nevoie cu adevărat.
Speculații și ipoteze
Creează o persoană fictivă și examinează presupunerile pe care le faci pe parcursul acestui proces.
- Ce fac consumatorii tăi în timpul lor liber și ce valori împărtășesc ei?
- Sunt atrași de anumite brand-uri? De ce?
- Sunt pricepuți din punct de vedere tehnic?
- Ce muzică ascultă? Obișnuiesc să se ducă la festivaluri, concerte?
- Unde își petrec concediile? De ce?
Completează întrebările cu date și ipoteze și privește cu atenție domeniile în care ai putea greși sau ai nevoie de mai multe informații.
Cifrele și presupunurile îți pot oferi un bun punct de plecare, dar încă nu spun povestea completă.
Unde găsești răspunsuri pentru întrebările de mai sus?
Cea mai simplă soluție este Social Media. Răsfoiește profilele care îți par interesante și cât mai aproape de profilul clientului tău ideal – pentru România, Facebook, LinkedIn și Instagram sunt de ajuns.
Persona spectrum
Cu ajutorul datelor cantitative și calitative, poți începe să construiești nu un avatar de client fictiv, ci un persona spectrum.
Această abordare aparține Microsoft Design care renunță la profilul static, fictiv al profilului de client ideal tradițional și îl înlocuiește cu un document personal bazat pe motivații și nevoi contextuale.
Folosirea acestui spectru îți permite să sintetizezi nevoile comune, motivațiile și nevoile publicului tău țintă – fără a le reduce la un personaj singular.
Abordarea oferită de Microsoft Design este mai bună, pentru că oferă deopotrivă informații mai bogate, mai semnificative și mai relevante pentru aria creativă.
Cu ce te alegi?
Atunci când creezi, corect, un profil de client ideal – combinând cercetarea calitativă și cantitativă, folosind un persona spectrum și actualizându-l constant – vei ajunge să ai un instrument intern care te va ajuta cu adevărat să te conectezi cu utilizatorii.
Te vei simți mai încrezător știind că conținutul tău este util, utilizabil și valoros pentru publicul țintă și vei ajunge să nu mai pierzi timp și resurse valoroase pentru a crea conținut care nu funcționează.