Dacă ai în vedere în acest an să îți refaci website-ul, ai decizii importante de luat. Am sintetizat o listă cu lucruri de făcut pentru a te ajuta să te pregătești corect pentru procesul de redesign.
La nivel general, un site web poate face avea un impact asupra unui business, de la creșterea reputației brand-ului până la atragerea mai multor clienți potențiali.
Poate site-ul actual este prea lent sau are conținut învechit sau poate faci un rebranding și atunci totul, evident, trebuie schimbat.
Indiferent de motiv, redesign-ul unui website este o perspectivă interesantă și în contextul actual al creșterii activității în online, o decizie corectă atunci când este necesară.
De unde începi?
1. Evaluarea brand-ului
Care este scopul site-ul? Ce oferă afacerea ta? Cum o face mai diferită sau mai bună decât concurența? Cui te adresezi?
Toate elementele existente într-un website trebuie să arate personalitatea și valorile brand-ului tău, să creeze o conexiune emoțională cu vizitatorii.
În completare, experiența utilizatorului întărește cele de mai sus: de la meniuri și CTA-uri, până la plasarea strategică a conținutului, totul va trebui construit cu acțiunile vizitatorilor în minte.
Identifică și planifică următoarele aspecte:
- Cine este publicul țintă și cum folosește site-ul actual?
- Branding-ul va rămâne același sau va fi diferit?
- S-au schimbat obiectivele de business de la lansarea website-ului?
- În acest moment, website-ul funcționează corect?
- Este optimizat corect pentru dispozitivele mobile?
Pe baza răspunsurilor la aceste întrebări, ar trebui să ai o imagine de ansamblu și un punct de plecare bun.

2. Website Audit
Pașii pe care îi urmezi pentru pregătirea și planificarea unui redesign, fac de obicei diferența dintre succes și eșec.
Unul dintre cele mai benefice lucruri pe care le poți face este să finalizezi un audit aprofundat al site-ului actual.
Care sunt beneficiile?
Un audit oferă o perspectivă generală asupra tuturor activelor/elementelor cu care trebuie să lucrezi și îți va arăta ceea ce funcționează în prezent și ce nu.
Evaluează performanța actuală a paginilor
Cu ajutorul sitemap-ului deja existent, începi revizuirea fiecărei pagini pentru a putea evalua performanța lor.
Analizând valorile cheie, cum ar fi traficul, conversiile, bounce rate-ul și timpul petrecut pe pagină, vei putea înțelege ce pagini sunt considerate utile de către vizitatori, ce pagini lipsesc și ce pagini poți elimina.
În general, acest lucru oferă informații prețioase despre paginile care ar trebui îmbunătățite, ce alte pagini ar trebui create – îți va fi de ajutor mai târziu când este timpul să creezi sitemap-ul pentru website-ul nou.
Audit SEO
Un audit SEO este o evaluare a eforturilor făcute până în acel moment pentru a clasa website-ul cât mai sus în rezultatele de pe motoarele de căutare, Google mai exact.
Scopul acestui tip de audit este de a identifica orice probleme care ar putea afecta negativ performanța căutărilor organice. Acestea pot fi fie probleme tehnice, cum ar fi viteza cu care se încarcă o pagină, fie probleme legate de conținut, cum ar fi cuvintele cheie lipsă.
Aici la Really Studio, folosim foarte mult Semrush, un tool ce oferă un scor procentual bazat pe ceea ce găsește.
Semrush grupează problemele în erori, avertismente și sugestii în funcție de prioritate. Instrumentul îți spune, de asemenea, care sunt problemele și cum pot fi remediate.
Ideal ar fi să păstrezi deschisă o listă cu problemele pe care Semrush le identifică și pe care vrei să le abordezi.
3. Definește strategia
După ce ai evaluat brand-ul și cu o înțelegere clară a performanței site-ului actual, ești gata să construiești o strategie pentru atingerea rezultatelor dorite.
Dacă business-ul tău are deja o strategie digitală solidă care cuprinde toate canalele și activele de brand, felicitări! Acest plan ar trebui să fie luat în considerare în fiecare pas al procesului de redesign al website-ului.
Dacă în strategia de marketing website-ul nu are nici un loc, faci o greșeală imensă.
Website-ul, ca activ de brand, nu este o comoditate. Pentru o avea un avantaj decisiv în fața competitorilor, ar trebui considerat ca un hub de marketing.
Ce înseamnă mai exact?
Un website este touch point-ul final în călătoria user-ului. Din acest motiv el ar trebui să fie entitatea principală a unui brand și să ofere mult mai mult decât date și informații generale.
Răspunde la aceste întrebări:
- Pentru campaniile plătite, folosești o pagină de destinație (landing page) dedicată?
- Ai o strategie pentru a atrage și transforma abonații la newsletter în potențiali clienți? Cum va genera noul website noi abonați?
- Pentru a fi în fața competitorilor, blog-ul nu este opțional. Ai un plan clar pentru a crea, produce și măsura conținut de calitate?
- Cât de bine îți cunoști publicul țintă? Ai creat profile ale clientului ideal?
- Social Media generează trafic pe website?
Toate răpunsurile la întrebările de mai sus sunt puncte cheie în construirea unei strategii îndreptată către rezultate de business.

4. Crearea de conţinut
Dacă până acum ai adunat date, le-ai organizat, a sosit timpul să începi să creezi.
Content writing-ul este primul pas din procesul de creație.
Abordarea noastră este să creăm strategii de conținut care să sublinieze modul în care povestea va fi prezentată în pagini. S-a dovedit de succes până acum așa că îți recomandăm și ție același lucru.
Ia în considerarea că lucruri precum unde sunt introduse CTA-urile, unde sunt așezate informațiile importante și care este, ăn general flow-ul paginilor, va înfluența design-ul.
Important: nu toate paginile au nevoie de strategii.
De obicei, ar trebui să te concentrezi doar pe 20% din paginile site-ului lor care generează 80% dintre conversii (homepage, prețuri, detalii despre servicii/produs și pagină/pagini de destinație).
Notă: a nu se înțelege că restul paginilor sunt neglijate.
5. Design
Cel mai popular mod de a începe procesul de design este prin crearea de wireframe-uri. Acestea pot fi modele simple alb-negru care arată cum ai dori să aranjezi conținutul în fiecare pagină.
Wireframe-urile te vor menține concentrat pe conținut și îți vor permite să te asiguri că prezinți conținutul în cel mai bun mod posibil.
Când ești gata să treci la crearea de template-uri de pagini, începe cu pagina care are el mai mare impact și anume, homepage-ul.
Ca pagină, homepage-ul setează direcția întregului website așa că recomandarea noastră este să petreci cât mai mult timp pe design-ul ei – asigură succesul întregului proces de creare site.
După ce paginile importante și template-urile sunt create, este timpul să treci la partea mai creativă, mai exact să dai culoare wireframe-urile create.
Folosește-te de toate elementele vizuale de brand: logo, culori, font-uri (typography), stilul de imagini, pictograme, ilustrații, video etc.
Îmbinate, toate aceste elemente ar trebui să ofere o imagine unitară, plăcută și ușor de identificat.

6. Development
A fost un proces destul de lung pentru a ajunge la această etapă, așa că, știm din experiență, există multă nerăbdare.
Notă: grăbirea acestui ultim pas, poate fi o rețetă pentru dezastre.
Dedică timp suficient pentru ca site-ul să fie “curat” din punct de vedere al codului, urmând cele mai bune practici SEO, precum și adoptarea design-ului agreat.
Pe măsură ce paginile sunt dezvoltate, asigură-te că verificii funcționalitatea pe cât mai multe browsere pentru a asigura o experiență consecventă pentru toți utilizatorii.
Acest lucru vă oferă liniștea că, indiferent de browser-ul utilizat, website-ul se va afișa așa cum este contruit și, de asemenea, va asigura că utilizatorii beneficiază de o experiență complet optimizată.
Același lucru este valabil și pentru dispozitivele mobile – testarea pentru diferite dimensiuni de ecran necesită timp.
Un alt aspect important este alegerea platformei pe care va fi construit website-ul.
Noi am optat pentru WordPress (CMS-ul cel mai răspândit și cel mai ușor de folosit) în combinație cu Oxygen, după părerea noastră, cel mai light website builder.
În mod normal, ar trebui să te ferești de orice website builder, ca plugin pentru WordPress, pentru că prin folosirea lui vei fi tot timpul condiționat de buna funcționare a lui.
În același timp, website-ul creat va fi ușor de modificat atunci când este cazul, așa că decizia de a folosi sau nu un website builder, rămâne la latitudinea fiecăruia.
7. Lansarea
Ai reușit! După luni de audit-uri, planificare, proiectare și dezvoltare, ești în sfârșit gata să lansați noul website.
Înainte de lansare, asigură-te că efectuezi o ultimă examinare pentru a confirma că totul este în ordine.
Ce ar trebui să faci?
- Verifică erorile 404
- Asigură-te că redirecționările 301 funcționează
- Verifică titlurile și metadescrierile pentru fiecare pagină
- Verifică ca toate imaginile să se afișeze
În continuare, recomadăm să faci un ultim audit cu ajutorul Semrush și să îl compari cu cel pe care l-ai făcut la începutul procesului de redesign. Este important să poți compara starea de sănătate a site-ului și să faci ajustări acolo unde este cazul.
Când ești sigur că totul este pregătit, poți pune website-ul live.
Felicitări!
Evită să te grăbești
Amintește-ți, atunci când te gândești să începi un proiect de de redesign al unui website, primul pas este să evaluezi de ce îți dorești acest lucru și să te înarmezi cu răbdare. Multă.
Încearcă să parcurgi fiecare etapă, fără să te grăbești și să acorzi importanța cuvenită fiecărui pas.